Schaatsen: Wereldrecord Kramer op 5.000m

Icon Sport - Schaatsen Sven Kramer heeft het wereldrecord op de 5.000 meter weer in Nederlandse handen gebracht. De 19-jarige Fries kwam tijdens wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City tot een sensationele tijd van 6.08,78.

Kramer duikt daarmee precies negentiende van een seconde onder de oude toptijd van Chad Hedrick, die zes dagen geleden in Calgary tot 6.09,68 kwam. Diezelfde Hedrick moest vandaag genoegen nemen met een derde plaats na zijn magistrale wereldrecord op de 1.500 meter van gisteren. Carl Verheijen eindigde als tweede en leek lange tijd de aangewezen persoon om het wereldrecord te verbeteren. Kramer bleef echter in het spoor van Verheijen en een fenomenale laatste 800 meter leverde eerstgenoemde het record op.

"Dit is echt fantastisch", reageerde een trotse Kramer, die ontevreden was over zijn prestatie van afgelopen week. "Ik ben nog nooit zo kwaad geweest als in Calgary. Sommigen waren tevreden over mijn prestatie, maar ik wist dat er veel meer in zat." Verheijen vestigde met 6.08,98 een persoonlijk record. Dat was voor hem een schrale troost: "Dit is extreem lullig", zei Verheijen. "Het doet vooral pijn dat je de hele rit controleert en dat hij dan in de laatste bocht onderdoor komt."

Op de 500 meter viel er ook een wereldrecord te bewonderen. Joji Kato sprintte op de Utah Olympic Oval naar een tijd van 34,30, tweehonderdste onder het vorige, vier jaar oude record van zijn landgenoot Hiroyasu Shimizu. Kato is pas twintig jaar, maar allang geen onbekende naam meer tussen de schaatselite. Vorig seizoen veroverde hij namelijk op imponerende wijze de wereldtitel. Beste Nederlander was Simon Kuipers, die met 35,00 een persoonlijk record reed. Erben Wennemars kwam ten val, anders had er wellicht een Nederlands record ingezeten.

Zowel de mannen als de vrouwen werkten vannacht tevens de 1.000 meter af. Bij de heren ging de zege naar Shani Davis. De Amerikaan bleef met zijn 1.07,48 wel boven het wereldrecord van Gerard van Velde. Die verscheen vannacht niet op het ijs, omdat hij teleurstelde tijdens kwalificatiewedstrijden in Heerenveen. De routinier liet zich daar onder andere aftroeven door Stefan Groothuis, die vannacht met 1.07,69 als enige in het spoor bleef van Davis. Anni Friesinger won net als vrijdag de één kilometer bij de dames. Opnieuw was zij de enige die onder de 1.14 dook: 1.13,99. Beste Nederlandse was Marianne Timmer met een zevende notering.


Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!