Domino Day 2005: 4.155.476 steentjes om

Domino Day 2005Het team van Robin-Paul Weijers is het ook dit jaar weer gelukt om meer dominosteentjes om te laten vallen dan voorgaande jaren. Vanavond vielen tijdens de live-uitzending op SBS6 volgens de telling van de dominotaris 4.155.476 dominosteentjes om van de in totaal 4.321.000 geplaatste steentjes. Nederland heeft nu weer de koppositie in de wereld, en daarmee een notering in het Guinness Book of World Records. De recordpoging duurde circa twee uur, nadat Anastacia het eerste steentje een zet had gegeven.

Dit jaar zijn er een aantal dingen anders gedaan dan voorgaande jaren. Zo is er voor het eerst gebruik gemaakt van een liftsysteem, waardoor de opgang naar een tweede verdieping kon worden overbrugd. Er was namelijk niet genoeg ruimte voor de steentjes op ťťn verdieping. Ook was er dit jaar veel aandacht voor het verhalende aspect van Domino Day. Elk project vertelde een bekend verhaal of mythe en ook een aantal bouwers namen actief deel aan het schouwspel.

De meest gevreesde uitdagingen waren de Builders Challenges. Tijdens het vallen van de steentjes moesten de laatste rijtjes stenen nog worden neergezet door een aantal uitverkoren bouwers. De tweede Builders Challenge mislukte doordat een steentje naast een net viel en op een hoofdlijn terechtkwam. Hierdoor kwamen de vallende steentjes te snel aan bij de bouwer. Ondanks die tegenvaller is Weijers zeer tevreden over de prestaties van de bouwers. En dat alles is in acht weken tijd neergezet door bouwers uit 16 verschillende landen in het FEC te Leeuwarden.

De uitzending werd internationaal in elf landen uitgezonden en is, naar voorlopige cijfers, door zo'n 50 miljoen mensen bekeken.