Samir A. in hoger beroep vrijgesproken

PIM4EVER, Justinn en InSanne hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon JustitieIn Den Haag is vandaag terreurverdachte Samir A. in hoger beroep opnieuw vrijgesproken. Er is bekendgemaakt dat niet kan worden bewezen dat hij serieus bezig was met het voorbereiden van aanslagen.

Samir A. werd berecht voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland, mogelijk op Schiphol en de Tweede Kamer, en een overval op een supermarkt in 2004. Het hof liet wel weten dat zij overtuigd zijn dat hij terroristische intenties had. Samir A. zou geen bedreiging van betekenis vormen doordat hij er de middelen niet voor had. Volgens de raadsheren van het hof zou Samir A. dan gestraft worden voor gedachten en intenties, dat is bij wet verboden.

Zijn voorbereidingen worden beoordeeld als "onbeholpen en primitief", zodoende zou daar nog geen dreiging van uit kunnen gaan. Hij zou nagenoeg met lege handen hebben gestaan. Het hof deed deze uitspraken in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, waar de zitting uit veiligheidsoverwegingen werd gehouden. Samir A. werd in april van dit jaar ook al vrijgesproken in deze zaak. Toen concludeerden de rechters ook al dat er te weinig bewijs was.

De openbaar aanklager G. Haverkate wil benadrukken dat hij tijdens de behandeling van het hoger beroep nadrukkelijk heeft betoogd dat de verdachte de intentie had om aanslagen te plegen. Hierbij duidde hij op de zelfgemaakte plattegronden en schetsen, voorzien van eigen aantekeningen, die bij Samir A. in zijn woning werden gevonden. Het zou gaan om specifieke doelen, waaronder de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Leidschendam.

De advocaat-generaal wees er nogmaals op dat bij de huiszoeking bij Samir A. materialen gevonden zijn, waaruit duidelijk naar voren komt dat hij een explosief had willen maken. Dat uit onderzoek bleek dat dit materiaal niet goed genoeg was om een bom mee te construeren doet niets af aan zijn intenties, aldus Haverkate. Het gerechtshof meent dat de intenties wel duidelijk en overtuigend waren, maar kunnen die intenties op zich niet tot een veroordeling leiden.

Samir A. zal voorlopig nog wel vast blijven zitten, omdat een nieuw onderzoek tegen hem nog in volle gang is. Justitie verdenkt hem nog steeds van voorbereiding van moord op een aantal politici en het treffen van voorbereidingen voor een bomaanslag op het hoofdkwartier van de AIVD, samen met zes handlangers.

Terreurverdachte Samir A. bij zijn arrestatie
Terreurverdachte Samir A. bij zijn arrestatie


-------------------------------------
Het arrest staat inmiddels online