'Moord Sévèke was vergelding voor Fortuyn'

Louis SévèkeDe moord op de 41-jarige linkse activist, Louis Sévèke, was een vergelding van rechtsextremisten op de moord op Pim Fortuyn. De moordenaar van Fortuyn, Volkert van der Graaf, was voor zijn arrestatie ook actief in linkse kringen en zou een bekende van Sévèke zijn geweest. Dat zei Pieter Vleeming, een geestverwant en vriend van Sévèke, vandaag in het tv-programma Twee Vandaag.

Volgens Vleeming is er sinds de moord op Fortuyn een oorlog-achtige situatie ontstaan tussen extreem-links en extreem-rechts. Vleeming weet vrijwel zeker dat de kogel uit de extreem-rechtse hoek kwam. Hij maakt dat op uit eerdere bedreigingen en reacties op Internet.

Over het motief van de liquidatie wordt hevig gespeculeerd. Behalve een vergelding zou de moord ook een criminele afrekening geweest kunnen zijn. Tijdens zijn onderzoeken stuitte Sévèke namelijk ook weleens op criminele zaken. Omdat hij meer dan eens dossiers en geheime werkwijzen van politie en veiligheidsdiensten onthulde wordt ook gespeculeerd over een eventuele politieke moord.

Er zijn 25 rechercheurs op de zaak gezet. De politie heeft sinds woensdagmorgen een kleine vijftig getuigen gehoord en de banden uit bewakingscamera's gehaald die in het centrum van Nijmeegse hangen. Het analyseren van de beelden op de videobanden gaat volgens een zegsman van de recherche dagen duren.