Tweederde Italianen moeite met lezen en schrijven

okee6 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkHet is in Italië niet best gesteld met het alfabetisme, zo melden verschillende Italiaanse media. Deze beroepen zich op de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek, waaruit is gebleken dat liefst tweederde deel van de Italianen ouder dan zes jaar moeite heeft met lezen en schrijven.

Het gaat in totaal om 36 miljoen mensen, van wie er zes miljoen analfabeet zijn. Van de overige dertig miljoen heeft het overgrote deel nooit een middelbare school van binnen gezien, aldus het onderzoek. Vooral in het midden en het zuiden van het land wonen veel mensen die slecht kunnen lezen en schrijven. De regio's Basilicata en Calabrië tellen relatief gezien de meeste analfabeten: ongeveer dertien procent van de inwoners van beide regio's kan lezen noch schrijven.

Volgens de Italiaanse oud-minister De Mauro van Onderwijs is een afgeronde middelbare schoolopleiding overigens geen garantie dat het lezen en schrijven er goed ingebakken zit: hij stelde in het dagblad La Republica dat een kwart van de studenten nog immer moeite heeft met lezen en schrijven.