Gewonden bij aanslagen stemlokalen Sri Lanka

Icoon AanslagIn Sri Lanka zijn vandaag bij een aantal aanslagen met handgranaten op stemlokalen zeventien mensen gewond geraakt. Twee vermoedelijke leden van de rebellerende vrijheidsbeweging Tamil Tijgers (LTTE) kwamen om het leven toen zij zich opbliezen in een huis.

De aanslagen hadden plaats in het noordoostelijke district Batticaloa, een plek waar leden van de LTTE-groepering in de meerderheid zijn. Op andere plaatsen in het land verliep, volgens de politie, de stemgang rustig.

De grootste kanshebbers op een zege in de presidentsverkiezingen zijn de rechts geörienteerde Ranil Wickremesinghe en de linkse huidige premier Haminda Rajapakse. Volgens de internationale gemeenschap kan Wickremesinghe, als gematigd politicus, mogelijk een nieuwe stimulans geven aan de vredesonderhandelingen met de Tamil Tijgers. Die groepering wil onafhankelijkheid voor de Tamil-bevolking en is in de meerderheid in grote delen van het noorden en het oosten van Sri Lanka. De andere kanshebber Rajapakse meent ook het vredesproces te steunen. Hij heeft dubieuze allianties gesloten met de nationalistische partijen JVP en JHU.

Een aantal functionarissen van de kiescommissie laat weten dat de opkomst voor de verkiezingen vrij laag is in de gebieden waar veel Tamils wonen. De opstandelingen zouden zich officieel afzijdig houden van de stembusgang. Eigenlijk stuurden ze in de praktijk meer aan op een boycot, wat kandidaat Wickremesinghe stemmen zou kunnen kosten. Om 11:00 uur, Nederlandse tijd, zijn de stembussen gesloten. Vrijdag verwacht de kiescommissie de eerste voorlopige resultaten te kunnen bekendmaken.