Van Gogh-moord springlevend in Marokko

Doedeldiedotje en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Tijdens het driedaagse bezoek aan Marokko van prins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima - in het kader van de 400-jarige betrekkingen met Nederland - heeft de prins gemerkt dat de moord op Theo van Gogh nog steeds heel veel losmaakt in het Noord-Afrikaanse land. Veel jongeren met wie de prins sprak, staken hun boosheid over de moord niet onder stoelen of banken.

De woede kwam vooral aan de orde tijdens een gesprek met leerlingen van een lyceum in Marrakech, een soort 'school met de Koran'. Een scholier bood daar zelfs zijn excuses aan voor de moord. Prins Willem-Alexander daarover: ''Ik zei dat hij dat niet moest doen, dat het niet zijn schuld was. Het was wel een goede kans om het onderwerp aan te snijden en te weten te komen hoe het hier leeft. Ze zitten er erg mee, dat was wel hartverwarmend.'' Volgens de kroonprins ervaren jonge islamieten een daad als deze als ''veel erger dan een belediging van het geloof''.

Samen met de prins en zijn vrouw reisden twaalf jongeren uit Nederland mee, zes van Marokkaanse en zes van Nederlandse origine. Wat zij hebben opgestoken is dat de leeftijdsgenoten die ze in Marokko hebben ontmoet, in de islam ruimte zien voor dialoog. Ze gaan hoopvol naar huis.