Onderzoek naar Turks wangedrag na missen WK

VoetbalVoorzitter Joseph Blatter van wereldvoetbalbond FIFA is woedend over de gang van zaken in Turkije na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland. Direct na de door Zwitserland met 4-2 verloren wedstrijd, wat genoeg was voor de Zwitsers om zich te kwalificeren, moesten de Zwitserse spelers naar de kleedkamers om te ontkomen aan de gefrustreerde Turken. Volgens een woordvoerder van de Zwitserse bond zijn spelers daar alsnog afgerost.

Blatter: ''Ik ben razend, ik sluit een langdurige schorsing van de Turken niet uit.'' Hij heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de incidenten. Volgens een woordvoerder van Zwitserland drongen reserves en begeleiders van de Turken na de wedstrijd de kleedkamer binnen en zijn daar gaan schoppen en slaan. De Zwitserse-speler Stéphane Grichting kreeg een harde trap in zijn edele delen en moest met een interne bloeding naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Ook Johann Vogel en Benjamin Huggel liepen volgens de woordvoerder klappen op.

Bij aankomst afgelopen maandag op de Atatürk-luchthaven in Istanbul werden de Zwitsers overigens al zeer vijandig ontvangen. Luchthavenpersoneel 'verwelkomde' de Zwitsers met het bord 'Welcome to Hell 5-0', terwijl luidruchtige Turkse fans de verbijsterde spelers verrot scholden. Om de psychologische oorlogsvoering compleet te maken, doorzochten snuffelhonden twee uur lang de bagage van de Zwitsers en werden hun paspoorten uitvoerig gecontroleerd.

Update 16:35
Er zijn inmiddels beelden van het gebeuren vlak na afloop van de wedstrijd gekomen. Hieruit blijkt dat ook de Zwitsers zich niet onbetuigd hebben gelaten. Op de beelden is onder meer te zien hoe de Zwitser Benjamin Huggel de Turkse fysiotherapeut Mehmet Ozdilek van achteren schopt. Volgens de Turken was dit de aanleiding voor de daaropvolgende knokpartij. Wat zij hier echter niet bij vermelden, is dat deze fysiotherapeut vlak daarvoor een Zwitserse speler probeerde te laten struikelen.

"We hebben deze beelden nog niet gezien, dus onthouden we ons van commentaar", aldus de Zwitserse perschef Pierre Benoit. "Maar in principe denken wij dat Huggel handelde uit zelfverdediging nadat hij en Tranquillo Barnetta (een andere Zwitserse speler, red.) werden aangevallen."

-
Meer voetbalnieuws op Voetbal.FOK!