Bisschop haalt uit naar islam en Turkije

Schepseltje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen Met felle bewoordingen uit de bisschop van Limburg, Frans Wiertz, zich tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ook vreest hij dat moslims in Nederland democratische principes nauwelijks erkennen. Volgens Wiertz onderschat de politiek het probleem van de islam en Turkije in Europa.

"Met de komst van honderd miljoen Turken leg je een theocratische bom onder Europa, dat is heel gevaarlijk", zo stelt de bisschop. "Wij hebben in eigen land zelfs het principe laten vallen van de meerderheid beslist. Omdat we alles en iedereen gelijk willen schakelen, heeft een kleine minderheid feitelijk een enorme grip op de samenleving gekregen, maar voor heel wat moslims - ook in ons land - is dat democratische principe vreemd. Die hebben nooit geleerd daarmee om te gaan."

De bisschop is daarom van mening dat bij nieuwkomers democratische principes bijgebracht moeten worden. Wiertz betwijfelt of islamitische scholen genoeg doen aan het bijbrengen van democratische principes. "We moeten niet zo blauwogig zijn, anders dreigt de bodem onder onze democratie uit te zakken."

Turkije baart Wiertz zorgen. Dit, omdat het land volgens hem afzakt naar meer (islamitische) orthodoxie. "Voor rooms-katholieken is het daar zeer moeilijk om voor hun geloof uit te komen. Om over de meeste Arabische landen nog maar te zwijgen, daar is totaal geen godsdienstvrijheid."