Amsterdamse strijd tegen 'huurpiraten' succes

Icoon AlgemeenDe strijd tegen illegale woningbemiddelingsbureaus in Amsterdam blijkt zeer succesvol. Na de arrestatie van negen 'huurpiraten' afgelopen februari trokken de politie en de stedelijke Dienst Wonen in de loop van het jaar 1168 adressen na, waarvan 711 sociale huurwoningen bleken te zijn. Honderd woningen werden de illegale verhuurders ontnomen.

De arrestanten zijn inmiddels veroordeeld tot boetes, taakstraffen en celstraffen. Bovendien wordt er een poging ondernomen het geld dat met illegale doorverhuur werd verdiend terug te vorderen. Eén verhuurder moest zestigduizend euro aan ten onrechte opgestreken sociale uitkering terugbetalen. Bij de actie in februari werden ook grote geldbedragen, wapens en verdovende middelen gevonden.

Behalve de grotere woningbemiddelingsbureaus zijn ook 34 kleinere illegale woningverhuurders aangepakt. Vijftien hebben als gevolg daarvan hun activiteiten gestopt. Volgens de Dienst Wonen zijn ook door deze acties enkele honderden sociale huurwoningen vrijgekomen in Amsterdam.