Bewakers gingen fout in bij Schipholbrand

Icoon AlgemeenBij de brand in het cellencomplex op Schiphol zijn er door bewakers fouten gemaakt. In strijd met het ontruimingsplan werd eerst de cel opengemaakt waar de brand woedde. Het vuur kon daardoor snel om zich heen grijpen. De dodelijke slachtoffers vielen allen in cellen naast en tegenover de cel waar de brand ontstond.

Het ontruimingsplan schrijft voor dat als eerste de cellen in de directe omgeving van de brandende cel moeten worden ontruimd. De wanden van de cellen moeten daarom ten minste een halfuur brandwerend zijn, zodat daar voldoende tijd voor is. De brand ontstond vrijwel zeker in de cel van een 25-jarige Libiër, die ervan verdacht wordt de brand te hebben aangestoken. Nadat bewakers zijn cel openden, werd de man door medegedetineerden naar buiten gesleept. De omliggende cellen konden vervolgens vanwege het uitbreidende vuur en de rookontwikkeling niet meer worden geopend.

Uit een dossier van de gemeente Haarlemmermeer blijkt dat er voor het cellencomplex ten minste drie verschillende nood- en ontruimingsplannen bestonden. Het is niet duidelijk of de noodplannen ook daadwerkelijk in gebruik waren. Volgens de vakbond Abvakabo wisten de bewakers niet dat er drie verschillende noodplannen waren. "Ik denk eerder dat ze van geen enkel noodplan af wisten. Bovendien hebben bewakers me verteld dat ze nog nooit een oefening hebben gehouden. Je kunt je afvragen wat een noodplan waard is zonder dat ermee geoefend is", aldus woordvoerder Jan Willem Dieten van Abvakabo.