Rotterdam alert op 'Franse toestanden'

PolitieUit een brief die de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gisteren heeft gestuurd aan aan de commissie Bestuur en Veiligheid, blijkt dat hij al op 7 november in samenspraak met de politie een speciaal team grootschalig bijzonder politieoptreden (GBO) heeft geformeerd. Dat gebeurde in verband met de rellen in Frankrijk. Het GBO-team houdt zich dan ook bezig met het maken van scenario's voor het geval de rellen zouden overslaan naar de havenstad.

Ondanks het GBO-team staken afgelopen weekend onbekenden in de Rotterdamse wijk Vreewijk vier auto's in brand en beschadigden elf voertuigen. In de wijk Hillevliet werd ook een auto in brand is gestoken met een molotovcocktail. De incidenten in Vreewijk werden eveneens uitgevoerd met molotovcocktails, waarvan er één tegen een woning is gesmeten. ''De incidenten speelden zich af binnen krap een uur. Volgens getuigenverklaringen zouden de vernielingen zijn aangericht door een groep van twintig jongeren met Marokkaans uiterlijk'', aldus Opstelten.

Sparta - Maroquistars
De burgemeester schrijft in de brief ook over een ander incident. Dat vond plaats op 11 november tijdens en na afloop van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Sparta - Maroquistars. Er ontstond toen een gespannen sfeer. Enkele jonge toeschouwers betraden het veld waardoor de wedstrijd voortijdig werd gestaakt. Na afloop trad de politie op tegen de relschoppers. De benefietwedstrijd tussen de in Nederland voetballende Marokkanen en de eredivisionist had als doel geld in te zamelen voor gehandicapte Marokkaanse kinderen in Nederland en Marokko.

Volgens Opstelten is er overigens op 9 november een bijeenkomst geweest met onder meer Marokkaanse organisaties: ''Gebleken is dat de situatie in Rotterdam op zich rustig is, maar dat we de vinger aan de pols moeten houden.'' De politie houdt meldingen van onlusten in de stad nu voortdurend in de gaten. Ook moeten buurtagenten attent zijn op ontwikkelingen in hun wijk.