53.000 samenwonende homoparen in NL

IcoonNederland kende begin dit jaar bijna 53 duizend samenwonende mannen- en vrouwenparen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Homoseksuelen vormen ruim één procent van het totale aantal samenwonende paren in nederland. Bijna een kwart van de homoparen heeft de relatie laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Het aantal homoparen in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 1995 kende ons land nog maar 39 duizend paren van gelijk geslacht, vijf jaar later waren dit er 46 duizend. Er zijn meer samenwonende mannenparen dan vrouwenparen, respectievelijk 29 duizend en 24 duizend.

Ruim zesduizend mannen- en vrouwenparen zijn getrouwd, verder heeft ongeveer één procent van de paren een partnerschapsregistratie. Hiermee blijven homoseksuelen ver achter bij het landelijke gemiddelde: in totaal is tachtig procent van het aantal samenwonende paren getrouwd of heeft het een geregistreerd partnerschap. Bij zo'n negen procent van de paren wonen één of meer kinderen in huis, deze zijn bijvoorbeeld afkomstig uit vorige relaties of zijn geadopteerd. Het gaat hierbij vooral om vrouwenparen, slechts één procent van de mannenparen woont met kinderen in huis.

In totaal woont ruim een kwart van de paren in één van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Amsterdam is veruit het populairst, in de hoofdstad woont dertien procent van alle homoparen.