'Relbranden R'dam op Franse leest geschoeid'

De autobranden die zaterdagnacht plaatsvonden in Rotterdam hebben wel degelijk te maken met de rellen in Frankrijk, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Eerder wees de politie een dergelijke verwijzing van de hand. Volgens buurtbewoners riepen de daders - gemaskerde jongeren met benzinebommen die een spoor van brandende en beschadigde auto's achterlieten - Arabische teksten en 'De oorlog is begonnen'. De Rotterdamse politie houdt er nu rekening mee dat er sprake is van imitatiegedrag van de Franse onlusten.

De ongeregeldheden vonden zaterdagnacht plaats in de Rotterdamse wijken Vreewijk en Hillesluis. Zeker tien auto's brandden uit, minstens elf wagens raakten zwaar beschadigd. Bij verschillende huizen vloog een brandbom door de ruit of tegen de gevel. Een getuige zegt op de voorpagina van De Telegraaf: ''Zeker vijfentwintig man deden mee. Ze hadden bivakmutsen op en liepen met messen en knuppels door de straat. Ze schreeuwden ook Arabische teksten. We schrokken ons helemaal rot.'' Een andere bewoner van de buurt: ''Mijn vrouw durft niet meer naar bed. Pas als ze die gasten oppakken hebben we weer rust. Het waren allemaal Marokkanen. Ze schreeuwden dat de oorlog was begonnen. Er lagen allemaal bierflesjes in de straat, die hadden ze gebruikt als molotovcocktails.''

De voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord Wim Straasheim wilde gisteren absoluut geen vergelijkingen maken met de ernstige rellen in de Franse voorsteden, omdat niet duidelijk is waarom de groep jongeren de vernielingen aanrichtte. De politie heeft nog niemand aangehouden.