'Haal mixdrankjes uit supermarkt'

Florint had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon DrankStichting Alcoholpreventie (STAP) is vandaag de landelijke actie 'Supermarkt mixdrank-vrij!' begonnen. STAP wil populaire alcoholische drankjes uit de supermarkt halen. Uit een onderzoek blijkt dat tweederde van de ouders van kinderen tussen de tien en vijftien jaar het hier mee eens is. STAP heeft een petitie van minister Hoogervorst voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgesteld.

Uit het onderzoek dat onder 410 ouders gehouden werd, blijkt ook dat een op de drie ouders voor de kinderen mixdranken koopt in de supermarkt. Het zou hier gaan om gemiddeld eens per maand twee tot zes flesjes drank. De meerderheid van de ondervraagden denkt dat de maatregel er voor zal gaan zorgen dat kinderen minder mixdrankjes gaan drinken. De drankjes zouden als alternatief gekocht kunnen worden bij de slijter, waar volgens de meesten de leeftijdsgrenzen voor de verkoop beter worden gehandhaafd.

"De meeste kinderen beginnen al tussen hun 11e en 13e jaar met alcoholgebruik. Op 15 jarige leeftijd drinken ze bijna allemaal en de meerderheid van hen is al eens dronken geweest. (...) Op 14 april jl. heeft u in de Tweede Kamer gezegd dat u er over nadenkt mixdranken uit de supermarkt te halen en de verkoop over te laten aan de slijter en de horeca. U zei toen dat u ging uitzoeken of dit plan haalbaar is. Maar sindsdien hebben we hierover niets gehoord", zo valt te lezen in de petitie, die online te ondertekenen is. In januari 2006 zal de brief met handtekeningen aan Hoogervorst overhandigd worden.