Mythisch monster verliest status bedreigde diersoort

Icoon X-factorEen Zweeds zeemonster, wiens bestaan nooit is aangetoond, is door de nationale regering van de lijst van bedreigde diersoorten gehaald. Het beest, waarvan wordt geloofd dat hij al honderden jaren in het Storsjon-meer leeft, is voor jagers inmiddels een gewilde prooi.

Al jaren roepen groepen mensen een groot slangachtig wezen te zien in het Storsjon-meer, in het Noordwesten van Zweden. De vele verklaringen zorgden er in 1986 voor dat de lokale overheid het zeemonster op de lijst van bedreigde diersoorten zette.

De lokale overheid heeft nu, na aandringen van de Zweedse regering, het gedrocht van de bedreigde diersoortenlijst geschrapt. Hoewel ze nog steeds vasthoudt aan het idee dat er een heus monster in het meer leeft. "Hij bestaat, voor héél veel mensen. We moeten maar instemmen met de beslissing om hem van de lijst te schrappen. Alleen maar omdat zijn bestaan nooit wetenschappelijk is bewezen", aldus een woordvoerder van de lokale overheid.

Het zogeheten "Storsjo-monster" werd voor de eerste keer genoemd in 1635. Sindsdien zijn er honderden van ooggetuige-verslagen die reppen over een zeemonster. Het beest wordt onder andere beschreven als "een slangachtig dier met een hondenkop en vinnen op zijn nek". Tot nu toe bestaat er geen enkele duidelijke foto van het broertje van het monster van Loch Ness.

Schilderij van het 'zeemonster'
Schilderij van het 'zeemonster'