'Vaatdoek student bevat miljarden bacteriŰn'

Icoon ShockingEen vaatdoekje in een studentenhuis bevat gemiddeld 7,9 miljard bacteriŰn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond voor het maandblad de Gezondheidsgids. De helft van de studenten heeft geen idee hoelang een doekje al in gebruik is. De andere helft denkt een week of zegt simpelweg 'lang'.

In het onderzoek werd van tien gezinnen, tien studentenhuizen en elf 65-plushuishoudens een vaatdoekje onder de loep genomen. Hieruit bleek dat de doekjes van studenten meer dan 2500 maal zoveel bacteriŰn bevatten dan die van gezinnen, die gemiddeld tot 3,1 miljoen minuscule bewoners kwamen. Bij de 65-plussers werden er vijftig miljoen geteld.

Het blijkt niet uit te maken of een vaatdoek van microvezel of badstof is, of dat een schuursponsje wordt gebruikt. Na ÚÚn dag bevatten alle doeken al veel bacteriŰn, al maakt dat nog niet zo veel uit indien het doekje alleen wordt gebruikt voor het schoonmaken van het aanrecht. Het wassen van de doekjes op zestig graden rekent af met alle bacteriŰn.