Marcouch zei hetzelfde als Pastors

Icoon PolitiekDe woordvoerder van de Marokkaanse organisatie die aangifte deed van discriminatie, belediging en opruiing tegen de Rotterdamse ex-wethouder Marco Pastors, heeft een jaar geleden zelf soortgelijke uitspraken gedaan.

In het tv-programma Rondom Tien, van november 2004, zei Ahmed Marcouch van de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (Ummao) over moslimjongeren: "Deze jongeren plegen bij wijze van spreken een overval, en rechtvaardigen dit vanuit de islam". Ook zei hij dat sommige jongeren hier hun gang denken te kunnen gaan omdat deze samenleving 'niet islamitisch' is.

Ummao diende een aanklacht in tegen Pastors vanwege zijn opmerking in een parochieblaadje dat 'criminele moslims hun wangedrag vaak rechtvaardigen vanuit religie'. Marcouch noemde Pastors' woorden 'islamofoob en buitengewoon grievend'. Door een motie van wantrouwen van GroenLinks, die met een krappe meerderheid is aangenomen, stuurde de Rotterdamse gemeenteraad Pastors deze week naar huis.

Marcouch ziet geen aanleiding de aangifte in te trekken. "Dit zijn twee verschillende uitspraken," meent hij. "Ik had het over extremistische moslims en Pastors scheert alle moslims over één kam. Eigenlijk zegt hij: als er geen moslims zijn, dan is er geen criminaliteit. Dat kun je niet maken in een functie als stadsbestuurder."

Ook fractievoorzitter Orhan Kaya van GroenLinks Rotterdam, die de motie tegen Pastors indiende, blijft erbij 'dat een wethouder niet keer op keer mag provoceren'.