GroenLinks: Wie kan werken moét werken

PolitiekVandaag presenteert GroenLinks het manifest 'Vrijheid eerlijk delen'. Hierin staat onder meer dat iedereen die kan werken, binnen één jaar aan het werk moet zijn. Volgens fractieleider Femke Halsema is er ''ontzettend veel werk dat nu niet gedaan wordt''. Wie niet meedoet, verspeelt zijn uitkering.

De nota is samengesteld door Halsema en Ineke van Gent. Ze staan voor een ingrijpende modernisering van het arbeidsbestel. ''Het huidige systeem heeft geleid tot een krachteloze verzorgingsstaat die mensen afschrijft en in passiviteit duwt'', aldus de twee.

Opvallende punten uit de notitie zijn: verkorting van de duur van de WW, toelating van tijdelijke arbeidsmigranten, vervanging van de bijstand door een 'participatiecontract' tegen het minimumloon, meer rechten voor flexwerkers en jongeren maar minder voor oudere werknemers en versoepeling van het ontslagrecht. Daar staat tegenover dat de opstellers vinden dat de overheid verplicht is kansarme werklozen tegen het minimumloon aan het werk te zetten als klusjesman, schoonmaker of oppas. ''Baanzekerheid wordt ingewisseld voor werkzekerheid'', is het motto.

Verder wil GroenLinks een einde aan de situatie dat de WW-uitkeringen nu voor meer dan 50% naar mannen tussen de 55 en 64 jaar gaan. Daardoor komen kansarme groepen als migranten of jongeren namelijk in de kou te staan. Welgestelde 65-plussers zouden moeten gaan meebetalen aan de AOW. De hoogte van de AOW moet afhankelijk worden van het aantal gewerkte arbeidsjaren. Hooggeschoolde werknemers beginnen later met werken en moeten dus ook langer doorwerken. Daarom is GroenLinks geen voorstander van een uniforme verhoging van de pensioenleeftijd.

Verder wil GroenLinks deels af van zaken als levensloopregelingen, pensioenaftrek en de aftrek van de hypotheekrente, omdat mensen met een hoog inkomen daarvan het meest profiteren.

-
Manifest 'Vrijheid eerlijk delen''.