CBP: 'Anonieme domeinregistratie toestaan'

Icoon InternetHet College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dat registratie van een Nederlandse domeinnaam eenvoudig anoniem moet kunnen. Het CBP verklaart dat "nut en noodzaak voor algemene toegang tot de gegevens van de beheerder van een internetdomein" ontbreken.

SIDNEen lid van het CBP, J. Broekema, meent dat er helemaal geen noodzaak is om de domeineigendomsinformatie voor iedereen beschikbaar te maken, zoals de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) als regel hanteert. Het CBP heeft niet de intentie om alles van het ene op het andere moment in een "kluis" te laten verdwijnen, maar het zou voor geÔnteresseerden mogelijk moeten zijn om de persoonsinformatie te verbergen.

Op dit moment staat de SIDN aan de vooravond van een zogenoemd "domeinnaamdebat". Een woordvoerder van de SIDN verklaarde dat de anonieme registratie geen discussiepunt is. De SIDN spreekt wel van een nieuw inzicht. "Het lijkt me tijd voor een goed gesprek daarover", aldus de woordvoerder.

De woordvoerder verduidelijkt dat de SIDN zorgvuldig omgaat met alle verstrekte persoonsgegevens. Zo is ongeveer vijf jaar geleden in overleg met het CBP besloten om bijvoorbeeld het maximumaantal informatieverzoeken uit de database per dag te beperken. Overigens is het op dit moment met een trucje wel mogelijk om een domein anoniem te claimen. Er zijn bedrijven die een dergelijke dienst bieden, en dan als contactpersoon voor de internetpagina optreden.