Greenpeace-activisten gewond bij protest

Icoon AlgemeenTijdens een betoging tegen het broeikaseffect zijn vandaag vijf actievoerders van Greenpeace aangevallen door medewerkers van een elektriciteitscentrale. Het incident had plaats bij een centrale ten noordwesten van de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Drie van de vijf activisten moesten worden behandeld in een ziekenhuis vanwege de opgelopen verwondingen. Twaalf actievoerders zijn, volgens een woordvoerder van de actiegroep, gearresteerd door de politie. Dit omdat ze zich op een illegale manier toegang hadden verschaft tot het terrein rondom de centrale.

Bij een kolencentrale in Masinloc probeerden de actievoerders een spandoek met de tekst "Stop climate change" op te hangen, voor aandacht op het broeikaseffect. Een beveiligingsmedewerker van de centrale zou waarschuwingsschoten hebben gelost, waarna de activisten met stenen werden bekogeld en in elkaar werden geslagen door arbeiders van de energiecentrale.

Een medewerker van de centrale had vooraf een gesprek verwacht met Greenpeace, maar in plaats daarvan verschaften de activisten zich met geweld toegang tot het fabrieksterrein. Dit is de tweede maal sinds twee weken dat Greenpeace in opspraak is op de Filipijnen. Greenpeace moest eerder al een boete betalen wegens het per ongeluk beschadigen van een stuk koraalrif met hun schip, de Rainbow Warrior II.