VWA: 'Nog veel mis met voedselveiligheid'

Icoon AlgemeenDe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte woensdag bekend dat er nog veel mis is met de voedselveiligheid in Nederland. In veel winkels, restaurants en ook zorginstellingen was vorig jaar te veel voedsel aanwezig dat niet op de goede temperatuur werd bewaard of niet met genoeg verhitting was klaargemaakt.

Bij ruim 70.000 inspecties werden in 32 procent van de gevallen misstanden ontdekt in de voedselveiligheid. De inspectiedienst gaat steeds vaker controleren op de foute manier van bewaren en bereiden van voedsel, omdat volgens hen het merendeel van de jaarlijkse voedselinfecties hierdoor wordt veroorzaakt. Bij de steekproeven worden horecabedrijven, supermarkten, zorginstellingen, slagerijen en andere detailhandelaren bezocht.

In 2004 kwam van de bedrijven de horeca als slechtste uit de bus. Zo bleek dat twee op de vijf bezochte bedrijven het voedsel niet goed verhitten. Daarnaast bewaarden in 29 procent van de gevallen de koks de etenswaren niet op de juiste temperatuur.

Naast de horeca bleek er ook in andere sectoren nog veel aan de hand te zijn. In meer dan een vijfde van de bakkerijen bleek de situatie niet schoon genoeg. Een kwart van de melkboeren en vishandelaren bewaarde hun producten niet koud genoeg. De ijscowinkels kwamen als beste uit de bus bij de inspecties. Slechts 11 procent van de bezochte winkels kreeg een boete of waarschuwing van de VWA.