67 doden door aanslagen JordaniŽ

Botje96 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AanslagIn de Jordaanse hoofdstad Amman hebben vanavond drie explosies plaatsgevonden. Zeker 23 mensen zijn hierbij om het leven gekomen, 120 anderen raakten gewond. Er ontploften drie bommen niet lang na elkaar in luxueuze internationale hotels. Het gaat waarschijnlijk om zelfmoordaanslagen, zo meldde de Jordaanse politie.

In het Radisson-hotel in het westen van Amman zijn waarschijnlijk de meeste slachtoffers gevallen. Dit hotel is vooral populair bij toeristen uit IsraŽl. Op het moment van de aanslag, die rond 10 voor negen (lokale tijd) plaatsvond, was er juist een bruiloftsreceptie met zo'n 250 mensen aan de gang. Op ongeveer hetzelfde moment werd het Grand Hyatt-hotel getroffen, dit terwijl het door de politie werd geŽvacueerd. Niet veel later werd ook het Days Inn-hotel slachtoffer van een explosie. Alle hotels zijn gelegen in de zakenwijk Jabel en worden regelmatig bezocht door Britse en Amerikaanse zakenlieden.

De Jordaanse politie meldt dat het gaat om gecoŲrdineerde aanslagen die de kenmerken hebben van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda. De leider van de Iraakse tak van al-Qaeda, Abu Musab al-Zarqawi, is geboren in JordaniŽ. De politie heeft direct na de aanslagen veiligheidskordons om andere internationale hotels en ambassades in de stad gelegd.

JordaniŽ is ťťn van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten en was tot nu toe gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen. Wel vuurden op 19 augustus van dit jaar militanten drie raketten af op Amerikaanse marineschepen die voor de Jordaanse kust lagen. De raketten misten de schepen, maar een Jordaanse militair werd gedood. De Jordaanse koning Abdullah II ibn al-Hussein heeft de aanslagen van vandaag scherp veroordeeld en riep op de daders op te speuren en voor het gerecht te halen.


Politiebeveiliging bij het Radisson-hotel - Foto: AP

Update 22:32
Het dodental is stijgende. De Jordaanse vice-premier meldde zojuist dat zeker 53 mensen zijn omgekomen als gevolg van de aanslagen. Meer dan 120 mensen zijn met verwondingen opgenomen in ziekenhuizen in de stad.

Update 23:25
Inmiddels is duidelijk geworden dat de aanslag op het Radisson-hotel is uitgevoerd door een zelfmoordenaar, die zichzelf midden op de bruiloftsreceptie opblies. Ook de aanslag op het Grand Hyat-hotel is zeer waarschijnlijk gepleegd door een zelfmoordenaar met een riem vol explosieven. Het Days Inn-hotel werd slachtoffer van een autobom, die vlak buiten het hotel ontplofte. Het dodental is opgelopen tot 67, er wordt verwacht dat dit nog zal stijgen. De meeste slachtoffers lijken JordaniŽrs te zijn.


Grote ravage in het Grand Hyatt-hotel