Baby's gehandicapt door rode-hondepidemie

calvobbes en Florint hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon GezondheidIn gebieden waar vorig jaar een rode-hondepidemie heeft geheerst zijn de afgelopen tijd verschillende kinderen met ernstige afwijkingen geboren. Eén baby was reeds voor de geboorte overleden. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tussen september 2004 en september 2005 was er sprake van een golf van gevallen van rode hond, vooral in gebieden waar relatief veel mensen met een orthodox-christelijke overtuiging wonen. Deze willen zich niet laten vaccineren, omdat zij vinden dat het 'Gods wil' is of ze worden besmet of niet. Het RIVM maakt zich zorgen over het aantal kinderen dat met een afwijking wordt geboren. Er zouden nog twintig vrouwen met rode-hondbesmetting rondlopen, die nog moeten bevallen.

De ziekte rode hond is relatief onschuldig, maar is wel gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw in de eerste twaalf weken van een zwangerschap besmet raakt dan is er tachtig procent kans dat het ongeboren kind ook besmet raakt. Het kind kan groeivertraging krijgen, schade aan de ogen of oren, afwijkingen aan het zenuwstelsel of te vroeg of zelfs dood geboren worden. In Nederland krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar het vaccin in de 'BMR cocktail' toegediend.