'Liquidaties gevolg van moord uit 1993'

Icoon MisdaadDe recente liquidaties van Evert Hingst, John Mieremet en Kees Houtman zijn terug te voeren op een moord van twaalf jaar geleden. Dat schrijft het weekblad Elsevier deze week. Het verkoolde lijk van drugshandelaar Michael Vane werd in november 1993 gevonden in een uitgebrande auto in het Noord-Hollandse recreatiegebied Spaarnwoude.

Vane, een kennis van de in 1991 vermoorde 'peetvader' Klaas Bruinsma, zou miljoenen guldens aan drugswinsten naar Zwitserse bankrekeningen hebben doorgesluisd. Na zijn dood is deze nalatenschap belegd in vastgoed in Amsterdam-Noord. Hierbij waren Hingst, Mieremet, Houtman en ene Marco P. betrokken. De vier zouden hierbij in conflict zijn geraakt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, die door P. was gemaand weg te blijven uit Amsterdam-Noord.

Woordvoerder Willem Woelders van de Amsterdamse politie zegt op de hoogte te zijn van de conflicten 'rond Amsterdam-Noord', maar wil andere mogelijkheden niet uitsluiten. Zo was Mieremet behalve met Holleeder ook met de Joegoslavische crimineel Jotcha Jocic in conflict. Eerder liet de Amsterdamse politie weten een direct verband te zien met haar onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Rivalen of voormalige compagnons van de drie geliquideerden zouden bang zijn geweest dat zij uit de school zouden klappen.