Duizenden scholieren verminken zichzelf

Icoon Onderzoek Duizenden scholieren in het voortgezet onderwijs doen aan zelfverminking. Dit blijkt uit een onderzoek van het landelijke trainingsbureau voor docenten Ortho Consult in Esch. Veel leerlingen bekrassen zichzelf met scherpe voorwerpen, snijden in hun huid of verbranden zich bewust. "Het is een schreeuw om aandacht, na een zeer pijnlijke of schokkende ervaring", aldus onderzoeker Ard Nieuwenbroek.

"Het komt veel vaker voor dan verwacht." De kinderen vragen op deze manier vaak begrip voor onverwerkt seksueel misbruik, het verlies van een dierbare of de echtscheiding van de ouders. Ortho Consult onderzocht twintig procent van de 656 scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland. Slechts twee scholen gaven aan niet bekend te zijn met leerlingen die zichzelf verwonden. Nieuwenbroek: "Uit deze steekproef blijkt dat het bijna overal voorkomt. Meestal gaat het om krassen op armen en benen. Innerlijke pijn wordt zo omgezet in lichamelijke pijn. Het begint bewust, maar uiteindelijk wordt het een handeling die volledig vanzelf gaat."

Ondervraagden in het onderzoek bekritiseren de aanpak van het Riagg: "Zij reageren steevast te traag als er leerlingen naar hen worden doorverwezen. Volgens zestig procent van de ondervraagde scholen moet dit veel sneller", licht Nieuwenbroek toe. De zelfverminkingen verminderen aanzienlijk, zodra scholieren over hun onverwerkte verdriet kunnen praten. De schreeuw om hulp werkt echter vaak averechts. "Medeleerlingen en docenten reageren vaak zeer emotioneel. Ze schrikken zich te pletter en soms raken ze in paniek."

Volgende week wijdt het bureau een symposium aan zelfverminking. Daarmee wil de instantie in kaart brengen hoe groot het probleem is en hoe scholen om moeten gaan met zichzelf verminkende leerlingen.