'VS moeten internet niet alleen beheren'

Internet moet niet alleen beheerd worden door de Verenigde Staten. Veel landen zouden liever zien dat een internationale organisatie het beheer krijgt. Vooral de nieuwe economische grootmachten zoals China, India en BraziliŽ pleiten hiervoor. Minister Brinkhorst van Economische Zaken gaat volgende week namens ons land naar Tunis waar een conferentie over internet is van de Verenigde Naties. Hij plaatst vraagtekens bij het pleidooi van de landen. "Vrijheid van meningsuiting is niet overal het hoogste goed", zegt hij onderkoeld.

Op dit moment wordt internet beheerd door de Amerikaanse private nonprofit-organisatie ICANN, die zich laat adviseren door een comitť waarin overheden zitting hebben. Volgens de VS is er weinig mis met het beheer. Brinkhorst is het daarmee eens. Toch vindt hij het niet vanzelfsprekend dat de VS als een "big daddy" uitmaken hoe het met internet verder moet.

De Europese Unie voelt niet voor het onderbrengen van het beheer van internet bij een bestaande of nieuwe intergouvernementele organisatie. Wel pleit de unie voor internationalisering van het toezicht. De knoop hoeft nog niet direct te worden doorgehakt. Het contract met ICANN over het beheer van internet loopt tot september volgend jaar.