Boetes voor verkoop mixdrank vaak onterecht

Dankzij een slechte interpretatie van de Drank- en horecawet krijgen ondernemers vaak onterechte boetes. Dit maakte de Koninklijk Horeca Nederland (KHN) vandaag bekend tijdens haar jaarcongres. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet de drankjes ten onrechte aan voor sterke drank, aldus de KHN.

Vorig jaar zijn 174 onterechte boetes uitgedeeld door het VWA volgens directeur Jeu Claes van KHN. Horecaondernemers zouden zich aan de regels houden zoals voorgeschreven in de wet. Daar staat dat drank met een alcoholpercentage van minder dan vijftien procent verstrekt en geschonken mag worden aan van 16 jaar en ouder. Sterke drank mag alleen verkocht worden aan 18 jaar en ouder.

De VWA betwijfelt of de autoriteit de wet verkeerd interpreteert, aldus een woordvoerder. De KHN is welkom voor een gesprek over de kwestie. Dit jaar heeft de VWA twee zaken gewonnen van horecaondernemers die het niet eens waren met een boete.

Elk weekeinde inspecteren teams van de VWA horecagelegenheden. Wanneer een uitbater betrapt wordt op het verkopen van mixdrankjes aan personen onder de 16 jaar volgt een boete van minimaal 350 euro.