Marijnissen wil reactie kabinet Franse rellen

Icoon PolitiekJan Marijnissen heeft vandaag in de Tweede Kamer een reactie gevraagd van het kabinet op de rellen in Frankrijk. Hij wil weten wat de mening van de ministersploeg is over de gebeurtenissen. Ook vraagt de fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) zich af of er voldoende gedaan wordt om dergelijke problemen in Nederland te voorkomen.

Marijnissen vreest dat het goed mogelijk is dat er Franse taferelen zullen plaatsvinden in Nederland "als de tijd daar is". Afgelopen nacht vonden er voor de twaalfde dag op rij rellen plaats in Frankrijk. De SP-leider wil maar al te graag het debat in de Kamer aangaan over de maatregelen die er in Nederland genomen zouden moeten worden.

"De rellen tussen jongeren en de politie in de Parijse voorsteden laten zien waartoe jarenlange verwijdering leidt. Niks te verliezen hebben, zich buitengesloten voelen en gebrek aan perspectief op verbetering is de vierbaansweg waarlangs de escalatie plaats vindt. Altijd zijn er dan ook wel ministers of andere vertegenwoordigers van het establishment die olie op het vuur willen gooien door te gaan schelden of domme analyses te maken. (...) Integratie en respect voor de gelijkwaardigheid van mensen zijn geen vrijblijvende zaak. Wie brandhaarden creëert moet niet opkijken dat er puinhopen ontstaan", zo schreef Marijnissen afgelopen zondag op zijn weblog.

Minister Henk Kamp (VVD) van Defensie schrijft vandaag op zijn eigen weblog een woordje mee over de rellen in Frankrijk. "Een deel van de immigranten in West-Europa, vaak afkomstig uit Noord-Afrika, heeft nog te weinig te bieden. Voor hen is er weinig perspectief op evenredig delen in de welvaart. Dat frustreert vooral de jongeren en is de onderliggende oorzaak van de ernstige rellen die nu ook de Franse hoofdstad hebben bereikt", zo schrijft hij.

"De eerste, natuurlijke en noodzakelijke reactie op rellen is hard aanpakken van de veroorzakers. Maar de uiteindelijke oplossing moet komen van een andere reactie: extra inspanningen om de positie van immigranten te verbeteren. Dat laatste lukt naar mijn overtuiging alleen in combinatie met een streng toelatings- en uitzettingsbeleid. Wat ook zou helpen is ondersteuning door de vele immigranten die wèl succesvol zijn", aldus Kamp.