Opnieuw advocaat Saddam-proces vermoord

Icoon AanslagEr is wederom een advocaat van één van de medeverdachten in het proces tegen Saddam Hussein doodgeschoten. De man, Adel al-Zubeidi, werd samen met een collega onder vuur genomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De andere advocaat, Thamer Hamoud al-Khuzaie, raakte gewond.

De twee zouden, gezeten in een auto, door drie mannen vanuit een andere auto zijn beschoten in het westen van Bagdad. Al-Zubeidi overleed ter plekke, zijn collega wist de aanslag te overleven en raakte lichtgewond. In oktober werd Saadoun Janab al doodgeschoten, ook hij was een advocaat in het proces tegen Saddam.

Al-Zubeidi en Al-Khuzaie verdedigen in het proces Saddams halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en oud-vice-president van Irak Taha Yassin Ramadan. Het proces, dat draait om de moord en marteling van zeker 143 sjiieten in het Iraakse stadje Dujail in 1982, werd vorige maand opgeschort tot 28 november.

Inmiddels heeft de belangrijkste advocaat van Saddam, Khali al-Dulaimi, de Iraakse overheid de schuld gegeven van de moord. Tegenover televisiestation Al-Jazeera zei hij dat de schutters in auto's van de regering zouden hebben gezeten. "Dit zijn georganiseerde aanvallen waarmee men advocaten bang wil maken", aldus Al-Dulaimi. Hij riep op tot een internationaal onderzoek en meent dat het proces in een neutraal land moet plaatsvinden. Eerder al gaf het verdedigingsteam in het proces aan dat men niet zou komen opdagen op 28 november als er geen goede veiligheidsmaatregelen zouden worden getroffen.