Ieren nemen mobieltje mee in graf

Icoon OpmerkelijkSteeds meer Ieren kiezen er voor hun mobiele telefoon mee te nemen in het graf. Sommigen zijn bang wakker te worden in hun kist, anderen zijn zo verknocht aan hun mobieltje dat ze hem graag bij zich willen houden.

Begrafenisondernemer Seamas Griffin uit Dublin kan er over meepraten. "Ik heb het nu een paar keer meegemaakt. Ik heb mensen begraven zien worden met allerlei spullen, maar mobiele telefoons komen het meest voor." Ook collega Keith Massey zegt het steeds vaker mee te maken dat vooral jonge mensen mobiele telefoons mee het graf in willen nemen. "Sommige jongeren, vooral meisjes, zijn zo gehecht aan hun gsm dat het een belangrijk deel van hun leven geworden is."

Wakker gebeld zullen de doden niet worden. Voor het meenemen van een mobieltje gelden enkele regels, waaronder de regel dat de telefoon uit moet staan of op 'stil' moet worden gezet. "Het zal best wel eens voorgekomen zijn dat een mobieltje in de kist af is gegaan, maar de meeste nabestaanden zetten hem uit", vertelt Massey.