'Samir A. knutselt gewoon graag'

mr_koffie had ons via de nieuws-submit te melden:

Samir A.Samir A. is een gevoelige jongen die van knutselen houdt, zo zegt zijn echtgenote Abida Kabbaj. De 25-jarige vrouw is de verhalen over haar man spuugzat en reageerde gisteren verontwaardigd tijdens en na het hoger beroep tegen haar man. Kabbaj stelt dat de 19-jarige terreurverdachte simpelweg geïnteresseerd is in de wereldproblematiek. Het Openbaar Ministerie (OM) deelt deze mening niet en eiste zes jaar en negen maanden cel tegen A.

"Hij is gewoon geïnteresseerd in Palestina, in Tsjetsjenië, in Irak. En het is toch erg wat daar gebeurt, dat zou toch ieder mens moeten vinden? Als hij zich bezig zou houden met de Tweede Wereldoorlog zou niemand dat eng vinden. Wat is beter: interesse in de medemens hebben, zoals mijn man, of alleen maar bezig zijn met scootertjes en meisjes?", aldus Kabbaj. "Als ik bezig was met de poepluiers van ons zoontje, zat hij aan tafel te knutselen. Gewoon met een soldeerbout, ja. Nee, ik vroeg hem niet wát hij maakte. Hij is altijd bezig, hij houdt van knutselen. Daarom is hij ook die studie chemie gaan doen", vertelt ze verder.

De leidersrol die haar man zou vervullen binnen extremistische kringen noemt Kabbaj een "mediahype". Ze zegt er niets van te geloven. "Volgelingen? Bij mij komen ze niet aan de deur. Ik raak alleen maar vrienden en vriendinnen kwijt". Ook van de afscheidsvideo die A. opgenomen zou hebben, gelooft ze niets. "Dat moet een ander zijn. Zeker weten. Ik heb hem nooit opnames zien maken", zegt Kabbaj, die zelf verbonden was aan de verboden extremistische organisatie Al Aqsa, stellig.

A.'s advocaat, Victor Koppe, deed een hoop beweringen van het OM gisteren eveneens af als onzin. Over de elektrische wekker die werd gevonden - volgens justitie bedoeld als tijdschakelaar voor een bom - zei hij: "Daar was aan gesoldeerd. Maar die kun je ook gebruiken voor een aquarium". Ook over de gevonden nachtkijker was hij duidelijk: "Daar is niets mee mis. Menig vogelkijker heeft er een." Verder noemde hij het kogelvrije vest van A. "jongensspeelgoed" en "veel te groot voor mijn cliënt". De gevonden geluiddemper en patroonhouders zijn wel "foute boel", zo erkent de raadsman. A. werd daarvoor eerder tot drie maanden cel veroordeeld. "Samir houdt gewoon van knutselen. Hij is een moslim die kennelijk moet boeten voor zijn radicaal-politieke gedachtegoed", aldus Koppe.