Nieuwe aanpak spijbelaars

Icoon OnderwijsJongeren die veelvuldig spijbelen moeten straks binnen een maand voor een speciale spijbelrechter verschijnen. Het plan van de PvdA om door het hele land dergelijke spijbelrechters aan te stellen wordt gesteund door een kamermeerderheid. Volgens PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen zal het spijbelen drastisch verminderen door deze aanpak.

De huidige aanpak van spijbelaars via het strafrecht is op niets uitgelopen en volgens de PvdA komt dit met name door de lange tijd die er zit tussen constatering van de overtreding en het moment dat een zaak voor de rechter komt. In veel gevallen verschijnt een spijbelaar momenteel pas een jaar na het rapport van de leerplichtambtenaar voor de rechter. Het is de bedoeling dat de notoire spijbelaars in de nieuwe situatie binnen een maand voor de rechter verschijnen en hun ouders zullen worden verplicht hierbij aanwezig te zijn.

In Almelo is al sinds 2003 een spijbelrechter aangesteld en daar zijn de ervaringen positief. Volgens Aleid Wolfsen gaat 90% van de bestrafte spijbelaars daar nu weer naar school, doordat ze direct na de overtreding voor de rechter moesten verschijnen. Het plan van de PvdA wordt gesteund door de VVD, LPF en de Groep Wilders.