Bommaker (17) moet naar jeugdinrichting

JustitieDe 17-jarige M.R. uit Almere is maandag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een verplichte gedragsbehandeling in een jeugdinrichting. De tiener kreeg de straf voor het fabriceren van een explosief en het versturen van dreigmails naar het Tweede Kamerlid Geert Wilders. R. werd in juli in Amsterdam opgepakt. Bij het doorzoeken van de ouderlijke woning trof de politie een kartonnen staaf aan, gevuld met kruit en metaal. Ook werd materiaal voor een ontstekingsmechanisme gevonden.

De rechter achtte niet bewezen dat R. met het zelfgemaakte explosief terroristische plannen had. Evenmin vond de rechter dat de bedreiging van Wilders een terroristisch oogmerk had. R. had ook dreigmails verstuurd naar Ayaan Hirsi Ali, maar volgens de rechter is de politica daar nooit van op de hoogte gesteld, dus is van bedreiging in juridische zin geen sprake. Voor Wilders ligt dat anders. Hij kreeg in maart een e-mail van R., waarin onder meer stond dat hem, als ''vijand van de islam'', een kennismaking met ''het zwaard'' te wachten stond. R. verzond tweemaal een dreigmail aan Wilders.

R. is een autochtone Nederlandse jongen met Nederlands/Britse ouders. Hij bekeerde zich in 2003 op 15-jarige leeftijd tot de islam. Hij radicaliseerde dit jaar, zonderde zich steeds meer af en had alleen nog contact met geloofsgenoten. Gedragsdeskundigen typeren hem als verminderd toerekeningsvatbaar en als iemand met een ''obsessieve vereenzelviging'' met de islam die bovendien ''gefascineerd is door geweld en door vuurwerk en vuur.'' Behandeling in een inrichting is noodzakelijk, om het gevaar voor herhaling te beperken. De rechtbank deelde die conclusies.