Gebruikers vervuilde cocaïne in ziekenhuis beland

Icoon AlgemeenEr is weer vervuilde cocaïne opgedoken in het uitgaanscircuit van Amsterdam. Zo'n anderhalve week geleden werd er ook al melding van vervuilde cocaïne gemaakt. Hierbij raakten vier personen onwel na het gebruik van de betreffende cocaïne. Een opname in het ziekenhuis was onvermijdelijk.

De nieuwe melding van de vervuilde cocaïne werd onderzocht door het Trimbos-instituut nadat de hulpdiensten alarm hadden geslagen. De cocaïne bleek atropine te bevatten, zo meldde een woordvoerder van het Trimbos-instituut.

Er werd ook al groot alarm geslagen over vervuilde drugs in december afgelopen jaar, toen tientallen mensen onwel werden na gebruik van met atropine vervuilde cocaïne. Tot in maart dit jaar kwamen er meldingen binnen van slachtoffers van de vervuilde cocaïne. Atropine veroorzaakt gezichts- en gehoorshallucinaties en kan eventueel hartritmestoornissen veroorzaken. In grote hoeveelheden kan het leiden tot bewusteloosheid en in het uiterste geval zelfs de dood.

Op dit moment houdt het Trimbos in de gaten of er sprake is van een nieuwe partij vervuilde drugs of dat het gaat om dezelfde partij waar eerder melding van werd gemaakt. Indien er weer nieuwe slachtoffers bijkomen dan zal het waarschijnlijk gaan om een nieuwe partij. Al vanaf december waarschuwt het Trimbos-instituut met posters en folders voor de gevaren van de vervuilde cocaïne. Er is ook al eens melding gemaakt van een partij vervuilde xtc-pillen in 1997.