Avondklok ingesteld in voorstad Parijs

Icoon AlgemeenVoor het eerst sinds de rellen in Frankrijk zijn begonnen, is er een gemeente die maatregelen heeft genomen. De voorstad Le Raincy heeft vanaf heden een avondklok ingesteld, waarbij het voor iedereen zonder geldige reden verboden is om van 1:00 uur 's nachts tot zonsopgang op straat te komen.

In Parijs heeft de Nederlandse ambassade de Nederlanders opgeroepen om 's avonds en 's nachts niet naar de voorsteden van Parijs en andere steden te gaan. De mensen die nog in Nederland zijn en naar Frankrijk willen vertrekken krijgen het advies de media goed in de gaten te houden.

Vandaag is door de rellen de eerste dode gevallen. Een 60-jarige man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken, nadat hij afgelopen vrijdag door relschoppers werd aangevallen. Hij wilde een brand blussen in een afvalcontainer.

Update 21:48 uur
De Franse premier De Villepin heeft bevestigd dat er nog geen plannen zijn om het leger tegen de relschoppers in te zetten. Vanmiddag vroeg een politiebond namelijk om de inzet van het leger. Daarnaast gaf hij wel de gemeenten de bevoegdheid om uitgaansverboden in te stellen indien dat wenselijk is.

Op dit moment zijn er circa 8000 agenten ingezet om de orde te herstellen en zijn er daarnaast zo'n 1500 reservisten opgeroepen. Morgen zal het kabinet bijeenkomen om de mogelijkheden voor het instellen van een avondklok te verruimen. De Villepin stelt dat de rellen het werk zijn van georganiseerde criminele netwerken.