'Spandoekenoorlog' in Amsterdam

In Amsterdam wordt een kat-en-muisspel gespeeld met spandoeken over minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie, waarop gerefereerd wordt aan de brand op Schiphol waarbij elf asielzoekers omkwamen. Dit weekend liet burgemeester Job Cohen na overleg met politie en het Openbaar Ministerie een aantal spandoeken van gevels van kraakpanden verwijderen, omdat die beledigend zouden zijn. De doeken bevatten teksten als 'Rita Verdonk moordenaar' en 'Levend verbrand, Rita bedankt'.

Als snel verschenen weer nieuwe spandoeken op gevels her en der in Amsterdam. De linkse actie-site Indymedia meldt dat daarvan vandaag weer een aantal zijn weggehaald. Het aantal spandoeken dat er voor in de plaats komt lijkt echter een veelvoud te zijn. Vanochtend zijn volgens Indymedia ook in opdracht van Cohen en de politie met een hogedrukspuit een aantal leuzen van de gevel van kraakpand 'Wilde Westen' verwijderd, waaronder: 'Waarom mag je Mohammed een pedofiel noemen maar Verdonk geen moordenaar?'

Vrijheid van meningsuiting
Op de lokale zender AT5 leverde hoogleraar staatsrecht Jit Peters kritiek op het weghalen van de spandoeken. Volgens hem vallen die onder de vrijheid van meningsuiting. ''Politici moeten ook tegen een stootje kunnen. De teksten stellen wel iets aan de orde, in dit geval het beleid van Verdonk. Vaak lukt dat alleen maar shockerend. Door ze weg te halen worden rechten van individuen geschonden.''

De linkse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zullen burgemeester Cohen donderdag om opheldering vragen. De politieke partij Amsterdam Anders/De Groenen liet vanochtend een spandoek uit haar fractiekamer wapperen met de tekst 'Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?' Inmiddels heeft de beleidsdriehoek besloten dat ook dit spandoek wegens smaad verwijderd dient te worden. Volgens Amsterdamse krakers hebben Cohen en het Openbaar Ministerie laten weten door te gaan met optreden tegen spandoeken met verwijzingen naar personen. Inmiddels zou van krakerswege een kort geding tegen het weghalen van de doeken worden voorbereid.

Overigens worden er vanuit meerdere plaatsen in Nederland meldingen gedaan over opgehangen spandoeken met 'Verdonk-teksten'.

Foto Indymedia
Vandaag verschenen spandoek in de Jodenbreestraat
Foto Indymedia
Vannacht opgehangen in de Wagenstraat