Fraude ontdekt bij theorie-examen rijbewijs

Icoon AlgemeenIn Apeldoorn zijn negen mannen en twee vrouwen gearresteerd die worden verdacht van het plegen van fraude bij de theorie-examens voor het rijbewijs. De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Amsterdam, werd opgepakt in een examenzaal van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Apeldoorn.

De man gaf kandidaten middels trilsignalen de goede antwoorden door. De betreffende kandidaten hadden allen een ontvangertje, verborgen in een sigarettenpakje. Het sigarettenpakje kon op commando van de hoofdverdachte een voorgeprogrammeerd aantal keer trillen.

De andere personen betaalden ieder 250 euro aan de man om van zijn diensten gebruik te mogen maken. De man was goed op de hoogte van alle verkeersregels, maar zorgde er toch voor dat hij elke keer niet slaagde. Ook was hij ingeschreven voor de examens onder een valse naam. In oktober heeft hij ook meegedaan aan examens in andere plaatsen. De politie denkt dat tientallen kandidaten dankzij de man zijn geslaagd. De zaak kwam aan het licht toen het CBR onderzoek deed naar de echtheid van gebruikte identificatiepapieren.