Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 44)

Icoon EredivisiePSV is de grote winnaar van de elfde speelronde in de Eredivisie. Zelf won de titelhouder eenvoudig van Sparta Rotterdam, terwijl AZ, Feyenoord, RKC en Ajax puntenverlies leden.

PSV handhaafde zich aan kop van de Eredivisie door Sparta Rotterdam met 3-0 te verslaan. Het was al de zesde achtereenvolgende competitiezege voor de landskampioen. Grote man aan de kant van PSV was andermaal Jefferson FarfŠn. Na zijn heldenrol midweeks tegen AC Milan scoorde de Peruviaan de eerste en derde treffer in het Philips Stadion. Tussendoor zorgde Beasley voor de 2-0. PSV had in de beginfase het geluk aan haar zijde toen Jason Oost net te hoog mikte en de lat raakte.

AZ liet zich in eigen huis lelijk verrassen door Heracles Almelo: 2-2. Na een uur spelen leek de wedstrijd bij een 2-0 stand (treffers van Sektioui en Arveladze) voor de thuisploeg gespeeld. Calincov bracht echter al snel de spanning terug. In de blessuretijd zorgde doelman Martin Pieckenhagen voor de sensationele gelijkmaker. De Duitser besloot bij een hoekschop van Heracles mee naar voren te gaan, en tot verontwaardiging van het thuispubliek kopte hij de 2-2 binnen. Aan deze treffer ging wel het nodige duw- en trekwerk vooraf.

Ook Feyenoord kwam in eigen huis niet verder dan een remise. Vitesse hield de Rotterdammers op 0-0. Dat was niet verdiend, want Feyenoord creŽerde de meeste kansen. Kuijt, Kalou en Castelen hielpen ze echter allemaal om zeep. Scheidsrechter Luinge onthield Feyenoord een strafschop, nadat hij een charge van Wapenaar op Kalou niet als zodanig interpreteerde. Na de pauze kwam Vitesse zich wat vaker melden voor het doel van Lodewijks en ontstond er een boeiend duel.

Ajax is na de 1-0 nederlaag in De Goffert tegen NEC niet meer dan een middenmotor. Matchwinnaar werd Romano Denneboom, die vlak na de pauze knap binnenschoot. Ajax kwam pas in de laatste tien minuten tot leven. Kansen van Rosenberg en Rosales werden echter niet benut. De equipe van Danny Blind staat in competitieverband al vier wedstrijden achtereen droog. De laatste overwinning boekte Ajax op 2 oktober van dit jaar, op het terrein van Sparta.

De derby van het Noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen eindigde in een eclatante overwinning voor de Friezen: 4-0. Heerenveen kwam met wat geluk op voorsprong, omdat Huntelaars inzet via Kruiswijk in het Groningse doel belandde, maar daarna konden de toeschouwers zich verwarmen aan wonderschone treffers van Bosvelt, Huntelaar en Samaras. Vooral het doelpunt van Bosvelt was memorabel: van zo'n 45 meter verschalkte hij de uitgelopen doelman Roorda. Een kleine driehonderd kilometer zuidelijker werd vrijdag al de Brabantse klassieker RBC - RKC afgewerkt. Subtopper RKC leverde in een kwalitatief niet hoogstaand duel twee punten in tegen de hekkensluiter. Kpaka trof doel voor RBC, terwijl Keller namens RKC verantwoordelijk was voor de gelijkmaker.Uitslagen:

Vrijdag 4 november 2005:

RBC Roosendaal - RKC Waalwijk 1-1

Zaterdag 5 november 2005:

AZ - Heracles Almelo 2-2
PSV - Sparta Rotterdam 3-0
FC Twente - Willem II 3-1
Roda JC - NAC Breda 3-3

Zondag 6 november 2005:

Feyenoord - Vitesse 0-0
SC Heerenveen - FC Groningen 4-0
NEC - Ajax 1-0
ADO Den Haag - FC Utrecht 1-1


Stand aan kop:
1. PSV 11-28 (20-5)
2. AZ 11-25 (34-13)
3. Feyenoord 11-25 (27-11)
4. RKC Waalwijk 11-22 (21-13)
5. Vitesse 11-17 (19-15)


Kijk voor al het voetbalnieuws en uitslagen op de FOK!voetbalmanager!