Iraanse cartoon verheerlijkt zelfmoordaanslag

Icoon AlgemeenOp de Iraanse staatstelevisie is een week geleden een tekenfilm uitgezonden die het plegen van zelfmoordaanslagen tegen IsraŽliŽrs verheerlijkt. "Ga en toon de zionisten hoe dapper en heldhaftig de kinderen van Palestina zijn", wordt in de film tegen de jongen Abd gezegd. Vervolgens blaast hij zich op temidden van een konvooi Israelische soldaten.

De tekenfilm werd uitgezonden tijdens de zogeheten Jeruzalem-dag. Hierop protesteren IraniŽrs tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden door IsraŽl. Het tien minuten durende filmpje volgt de tiener Abd al-Rahman, die in het begin zijn familie uitgemoord ziet worden door IsraŽliŽrs. Ali Ansari, een Britse Iran-deskundige, noemt de cartoon anders dan eerdere anti-IsraŽl-propaganda. "Het is verbazingwekkend dat ze een dergelijk filmpje maken dat zo duidelijk gericht is op kinderen", stelt Ansari.

De tekenfilm lijkt onderdeel uit te maken van de oproep van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad om IsraŽl 'van de kaart te vegen', zoals de ultra-conservatief dat onlangs uitdrukte. Die oproep zorgde voor internationale verontwaardiging.