Politie haalt spandoeken over Verdonk weg

In Amsterdam heeft de politie gisteren vier spandoeken weggehaald die bevestigd waren aan kraakpanden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze beledigend voor minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. De gemeente Amsterdam, politie en justitie besloten na overleg de spandoeken te verwijderen ''gezien de huidige dreigende situatie rondom de minister''.

Op de doeken werd gerefereerd aan de brand op Schiphol waarbij elf asielzoekers omkwamen. Ze bevatten leuzen als 'Rita Verdonk moordenaar' en 'Elf levend verbrand, Rita bedankt'. Volgens een woordvoerster van burgemeester Job Cohen was het ''een moeilijke afweging'' om de doeken weg te halen, maar gaf de actualiteit de doorslag. ''De teksten worden beschouwd als smaad'', aldus de zegsvrouw. Volgens de politie is de verwijdering vrij probleemloos verlopen. Er zijn geen arrestaties verricht.

De linkse actie-site Indymedia bericht al een paar dagen over de spandoeken. Volgens een uitgebreid artikel van gisteren ging het weghalen gepaard met bruut geweld waarbij veel schade werd aangericht. De site meldt ook dat er al weer nieuwe spandoeken over Verdonk zijn opgehangen, met iets andere teksten.


Foto Indymedia
Inmiddels verwijderd spandoek
Foto Indymedia
Nieuwe spandoeken op kraakpand Vrankrijk