Voor de tiende keer rellen in Frankrijk

schapie_schapie had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon AlgemeenHet is voor de tiende avond achtereen tot grote ongereldheden gekomen in onder andere de Parijse voorsteden, met een grotendeels allochtone bevolking. Het was ook in andere steden in Frankrijk opnieuw raak.

Er werd brand gesticht in een crèche en in een basisschool in Grigny. Ook werd een bibliotheek in Toulouse in lichterlaaie gezet. Er zijn door ordetroepen circa honderd brandstichtingen in auto's overal in Frankrijk gemeld, waarvan een aantal ook in de hoofdstad Parijs. De politie heeft tien mensen opgepakt.

Er is gisteren door de Franse premier De Villepin een crisisoverleg gehouden met ministers en een islamitische leider in verband met het aanhouden van de ongeregeldheden. Voorlopig gaat het om de ergste rellen sinds tien jaar in Frankrijk. De rellen bereikten in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoogtepunt. Vele gebouwen, zoals scholen en winkels, en zo'n negenhonderd auto's gingen in vlammen op. Er werden door de politie die nacht 253 mensen gearresteerd.

Ook in veel andere steden waaronder Marseille, Toulouse, Lyon, Lille en Rennes werden vrijdagavond incidenten gemeld. In een Noord-Franse plaats gooide een relschopper een molotovcocktail in een volle bus.

De Villepin heeft acht ministers bijelkaar geroepen voor een crisisberaard. Ook heeft hij gesproken met het hoofd van de Grote Moskee in Parijs. Voor het einde van de maand moet er een actieplan voor de verloederde buitenwijken op tafel liggen, volgens de premier.

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken benadrukte dat geweld geen oplossing is. Bij een bezoek aan een politiepost vertelde hij de agenten dat ze op steun van de regering kunnen rekenen. "De sleutel tot de oplossing van dit alles ligt in arrestaties", voegde hij eraan toe.

De minister wordt door de linkse oppositie ervan beschuldigd dat hij de rellen zou hebben aangewakkerd door de oproerkraaiers "uitschot" te noemen. De communistische partij heeft zijn aftreden geëist. De socialistische partij PS, de grootste Franse oppositiepartij, is tegen het aftreden, omdat de relschoppers dit als een beloning zouden kunnen zien.

Geschrokken bewoners vinden hun auto's verwoest terug
Geschrokken bewoners vinden hun auto's verwoest terug


Update 09:48
Afgelopen nacht zijn meer dan duizend auto's in vlammen opgegaan. Gisternacht vielen er ook al zo'n 900 ten prooi aan het vuur. De rellen sloegen voor het eerst over naar het centrum van Parijs, want ook daar werden auto's in brand gestoken. Naast de auto's brandden ook weer openbare gebouwen - waaronder twee scholen bij Parijs - en diverse winkel- en bedrijfsruimtes af. Zo staken jongeren ten westen van Parijs een vestiging van McDonald's in de fik, die tot de grond aan toe afbrandde. De politie heeft ruim 300 arrestaties verricht.

Naast Parijs en omgeving waren er onder meer ongeregeldheden in Rennes, Rouen, Lille, Lyon, Toulouse, Avignon en Clermond-Ferrand. Ooggetuigen meldden in Evreux, ten westen van Parijs, een zeer harde confrontatie tussen politie en tientallen jongeren van wie sommigen honkbalknuppels bij zich hadden. Aan beide zijden vielen gewonden.