Nederlandse politie op Duits grondgebied

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

SubheaderNederlandse en Duitse agenten mogen binnenkort ook hun wapens in hun buurland gebruiken. De Duitse Bundesrat heeft vrijdag in Berlijn ingestemd met een wetsvoorstel, wat dat mogelijk maakt. Het is zeker dat de Duitse Bundestag ook hiermee instemt.

Voor acties van de politie in het buurland wordt de huidige corridor van 15 naar 150 kilometer verhoogd. De wet staat ook toe om hardrijders over de grens te achtervolgen, evenals het gebruik van wapens. Gemeenschappelijke patrouilles en acties tegen georganiseerde misdaad worden ook mogelijk. Verder zullen gegevens over vermoedelijke misdadigers worden uitgewisseld. Dit geldt ook voor DNA gegevens.

De regelgeving heeft ook betrekking op grote evenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal, wat volgende jaar in Duitsland plaatsvindt. Eenheden van de Nederlandse politie mogen de Nederlandse fans tot in de Duitse stadions begeleiden. De nieuwe regeling is een uitvoering van het verdrag, dat de ministers van Binnenlandse Zaken en de ministers van Justitie van de beide landen op 2 maart in Enschede hebben ondertekend.

Op 13 september van dit jaar was er al een oefening van Duitse en Nederlandse politie eenheden in Eindhoven. Tijdens het WK zullen namelijk Duitse agenten ook op Nederlands grondgebied actief zijn.