Brand Schiphol is mogelijk aangestoken

praatjesmaker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe brand in een cellencomplex op Schiphol blijkt te zijn ontstaan in de cel van een 25-jarige gevangene uit LibiŽ. Mogelijk heeft de man het vuur zelf aangestoken. De LibiŽr raakte bij het inferno zwaargewond en ligt in een ziekenhuis, waar hij kunstmatig in slaap wordt gehouden vanwege de ernst van zijn verwondingen.

Een afspraak met zijn advocaat ging de dag voorafgaand aan de brand niet door, omdat de LibiŽr iemand op bezoek had. Volgens bewaarders zou de man later die middag een aansteker hebben gehaald op de afdeling waar persoonlijke spullen liggen van de gevangenen. Rond middernacht brak brand uit in zijn cel. De LibiŽr was alleen ingesloten, in tegenstelling tot de meeste gevangenen die met twee man in een cel zitten. De brand sloeg snel over naar andere celruimtes. Elf gedetineerden kwamen om het leven, vijftien personen raakten gewond.

Uit de reconstructie die de Volkskrant maakte op basis van gesprekken met overlevenden, bewaarders, brandweer, marechaussee, advocaten en nabestaanden, blijkt verder dat de brandweer de gevangenis moeilijk kon bereiken omdat de eerste bluswagen niet door de sluis kwam die toegang geeft tot het complex. Er was een misverstand over de werking van de hekken, waarvan er ťťn dicht moest zijn om de ander te kunnen openen.