D66 stemt steeds vaker met links mee

Icoon PolitiekDe Kamerfractie van regeringspartij D66 stemt steeds vaker mee met de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. In 2004 stemde de partij van fractieleider Boris Dittrich in negentien procent van de stemmingen anders dan coalitiegenoot VVD en in achttien procent van de stemmingen anders dan het CDA. Een jaar later liggen die percentages op respectievelijk 26,5 en 27,7 procent.

De cijfers komen naar voren uit een onderzoek van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom, die het stemgedrag van de verschillende partijen bijhoudt. "Naarmate het langer geleden is dat we het regeerakkoord sloten, dienen zich nieuwe dingen aan en zijn wij vaker vrij om daarover te beslissen. Bovendien zijn over onderwerpen als integratie, milieu en onderwijs weinig afspraken gemaakt, omdat we het niet eens konden worden", reageert Dittrich.

Het niet meestemmen van D66 met de coalitiegenoten beïnvloedde het beleid van de regering niet. CDA en VVD kregen meestal steun van LPF of van de kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP.