PvdA: 'Meer vrouwen in het leger'

Icoon PolitiekDe PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil meer vrouwen in het leger. Daarom heeft zij samen met de FNV-bond AFMP een actieplan gemaakt om dat te realiseren. Ondanks dat staatssecretaris Van der Knaap van Defensie een redelijk vrouwvriendelijk beleid voert, wil het aantal vrouwen in de krijgsmacht sinds 2000 niet of nauwelijks meer stijgen.

De PvdA en de AFMP proberen het plan maandag aan de staatssecretaris te overhandigen, vlak voordat het begrotingsoverleg over Defensie plaats zal hebben. Eén van de voorstellen uit het plan houdt in dat er aparte opleidingseenheden moeten komen voor vrouwen, om te voorkomen dat zij voortijdig stoppen met de opleiding. Ook moet er een makkelijkere aanspraak zijn op kinderopvang en wil men meer deeltijdbanen voor vrouwen.

Vijf jaar geleden bedroeg het aantal vrouwen in militaire functies 4162, op een aantal van 47.635 mannen. Dit jaar blijft het aandeel vrouwelijke militairen helaas steken op 4255 op 44.787 mannen. Dit blijkt uit de cijfers van augustus.

Overigens lijkt Van der Knaaps beleid wel vruchten af te werpen als we kijken naar het aantal vrouwelijke hoofdofficieren. Dat is bij de landmacht, luchtmacht en marine in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld naar respectievelijk 41, 49 en 42. Alleen bij de marechaussee wil het aantal vrouwelijke hoofdofficieren nog niet aantrekken, daar is het gedaald van zeven naar vijf.

Recent is het de staatssecretaris voor het eerst gelukt om een vrouwelijke generaal bij de landmacht te benoemen. Volgens de plannen van het PvdA-Kamerlid Eijskens en de AFMP moeten ook andere onderdelen van de krijgsmacht zo snel mogelijk een vrouwelijke generaal krijgen.

Daarnaast zouden jonge militairen die vader zijn geworden, en daarbij in hun gezin zorgtaken uitvoeren, extra in het zonnetje moeten worden gezet binnen Defensie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door aandacht te besteden aan het geëmancipeerde karakter van de jonge vader in de wekelijkse Defensiekrant.