Negende nacht rellen in Frankrijk

Icoon MisdaadHet is voor de negende nacht onrustig in de Parijse voorsteden, waar veel allochtonen van Afrikaanse afkomst wonen. De aanwezigheid van een grote politiemacht kon vrijdagavond niet voorkomen dat er weer ongeregeldheden optraden in de buitenwijken ten noorden van de Franse hoofdstad. Relschoppers hebben in Val d'Oise gebouwen en auto's in brand gestoken en in Epinay-sous-Bois zijn een aantal voertuigen vernield.

Update 11:09
Afgelopen nacht zijn in totaal 900 auto's in de brand gestoken; dat is meer dan in de afgelopen acht nachten bijelkaar. De ongeregeldheden beperkten zich niet alleen tot voorsteden van Parijs. Ook in Toulouse en Lyon in het zuiden en in de noordelijke steden Lille en Rennes was het onrustig. Een kwart van de brandstichtingen vond volgens de politie plaats buiten de voorsteden.

De politie verrichtte vannacht 203 arrestaties. Buiten auto's werden ook twee textielmagazijnen en een autoshowroom in brand gestoken. Een bij een synagoge naar binnen gegooide brandbom richtte geen schade aan.

Harde taal
Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken kondigde aan een ''oorlog zonder genade'' te zullen gaan voeren tegen criminelen en opstandige jongeren in de voorsteden. Volgens hem worden de rellen georganiseerd. De voorzitter van de politievakbond Synergie beschuldigde radicale moslims ervan medeverantwoordelijk te zijn voor ''deze nieuwe vorm van terrorisme in de steden''. Zij zouden jongeren hebben opgejut nadat de politie vorige week traangas had gebruikt bij een inzet bij een moskee. Ook drugshandelaren zouden de onrust misbruiken.

Critici binnen én buiten de regering zetten overigens vraagtekens bij de harde houding van de minister. De linkse oppositie vindt dat Sarkozy de rellen aanwakkert met zijn harde woorden. Onderminister voor Promotie van gelijke kansen Begag van de Socialistische Partij zei dat Sarkozy niet de intentie heeft de rust te herstellen: ''De term 'schoonmaken' gebruik ik voor mijn schoenen of mijn auto, maar niet voor een stadswijk. En het woord 'tuig' is onnodig denigrerend en generaliserend.''