'Samir A. plande aanslag op El Al-vliegtuig'

Icoon AlgemeenTerreurverdachte Samir A. heeft samen met zes anderen een aanslag willen plegen op een vliegtuig op Schiphol. Deze informatie is afkomstig uit een strafdossier van de AIVD, dat is ingezien door het televisieprogramma Nova.

De terreurverdachte A., die drie weken geleden werd aangehouden, wilde volgens het dossier een vliegtuig van de IsraŽlische luchtvaartmaatschappij El Al uit de lucht schieten. Daarnaast zou de groep van plan zijn geweest om een aanslag te plegen op het gebouw van de AIVD en op verscheidene politici. In het dossier stond letterlijk dat "een aanslag gepleegd zou worden op politici in de ochtend, waarna andere personen uit het netwerk zich met geweld toegang zouden verschaffen tot een overheidsgebouw om explosieven tot ontploffing te brengen. De betrokkenen zijn bereid om zichzelf hierbij op te offeren."

Samir A. was op zoek naar wapens, waaronder 'tien kalasjnikovs, twee pistolen met dempers en tien gordels met explosieven die werken op batterijen'. A., die op 6 april vrijkwam, zou ook tegen medegevangenen hebben gezegd dat hij bereid is 'te sterven als een martelaar'. De AIVD zou hem samen met de politie op de voet hebben gevolgd nadat hij was vrijgelaten.

Het gehele dossier zou bestaan uit twee grote ordners vol met informatie, onder de codenaam Paling.

Terreurverdachte Samir A.
Terreurverdachte Samir A.