Maradona en Chávez ten strijde tegen Bush

Diego Armando MaradonaIn de Argentijnse badplaats Mar del Plata hebben zich ongeveer 30.000 demonstranten verzameld voor een betoging tegen een topconferentie van Amerikaanse staatshoofden. De Argentijnse ex-voetballer Diego Maradona kwam met een speciale trein vol met prominente betogers naar Mar del Plata. Met name George Bush moet het ontgelden.

De Venezolaanse president Hugo Chávez, net als Bush aanwezig op de conferentie van de Amerika's, heeft al aangekondigd ook op de 'tegentop' te komen spreken, waar hij naar verwachting vooral zijn gal zal spuien over Bush. Diens buitenlandse politiek in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika is hem een doorn in het oog. Omgekeerd ergeren de Verenigde Staten zich onder meer aan de vriendschap van Chávez met de Cubaanse dictator Fidel Castro.

In 'La Noche del Diez', de spraakmakende Argentijnse tv-show van Maradona, werd afgelopen week het eerste deel van een interview van de voetballer met Castro uitgezonden. "Bush is een moordenaar. Hij vertrapt ons al tijden. Het is een schande wat hij in Afghanistan, Irak en heel Latijns Amerika doet. We moeten hem beletten naar Argentinië te komen", fulmineerde Pluisje. "Diego je verdient een standbeeld", reageerde Castro. De Cubaanse leider is overigens niet aanwezig op de topconferentie. Vanwege het ontbreken van democratie in zijn land is hij niet uitgenodigd.