'Tot 25 euro kopieerheffing op mp3-spelers'

Icoon PiracyProducenten en importeurs van mp3-spelers krijgen mogelijk binnenkort al te maken met een kopieerheffing, die afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert van 80 eurocent tot 25 euro. Dat blijkt uit een compromisvoorstel van voorzitter H. Vonhoff van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor eventuele gemiste inkomsten door het thuiskopiëren.

Vonhoff noemt zijn nieuwe voorstel redelijk voor de consument en bovendien rechtvaardig voor de rechthebbenden, maar verklaart dat het gaat om een "denkrichting". Directeur B. Taselaar van de belangenvereniging ICT Office voor IT-bedrijven noemde systeem vrijdag als "onwenselijk". Volgens hem is het systeem niet Europees afgestemd, gaat het voorbij aan tal van beveiligingsmogelijkheden, zijn de tarieven willekeurig vastgesteld en twijfelt hij bovendien of het geld wel echt terechtkomt bij de rechthebbenden.

Ook voor videorecorders met een harde schijf gaat volgens het plan een vergoeding gelden. De stichting SONT stelt een bedrag van 15 eurocent per gigabyte voor, wat inhoudt dat de nieuwste recorders een heffing van 150 euro krijgen. Er is veel verzet tegen de plannen van Vonhoff. Er is zelfs een speciale website in het leven geroepen om een petitie te tekenen tegen de plannen.